Wednesday, December 28, 2011

marhaban bikum

entry ini hanya pengumuman merujuk kepada entry saya ahlan wasahlan wamarhaban bikum
makanan dekat kedai ni dah improved..nasi dia moist sgt setanding la dengan Saba..ayam/kambing dibungkus dalam foil mengekalkan lagi rasanya..cuma yg fail sikit sambal tomato dia n yogurt tu..kala Sab* dia gune pure plain yogurt..

macamanpun Saba still no 1 in my heart..maybe sebab xmerasa lagi kedai2 arab yg best..pernah makan dekat al-zahraa, nilai..owner dia arab as well as cook dia sume arab..lamb khabsa dia so so la kering aje..chiken shawarma dia sedap tp x sesedap Saba punye..tp sy suke jugakla..

makan di Sahar* tent kat alamanda saya rase out sket..tp tak tahulah sebab mungkin sebab asal masakan tu dari daerah lain sikit..khabsah dia rase mcm beriani kita kenuri kawen..tp saya makan roti ape xigt name dia superb rase dia..ade olives sehingga menjilat jarilah..

ade satu kedai arab di nilai, name xigt..owner malay..yang tu fail..malas nak mengulas la rasenye..korang try la seniri..

Labels:

Tuesday, December 27, 2011

menantu kau kerja apa?doktor..oo..kelass kau jah..

zaman dulu kala..kalau dulu bile merisik ke bertunang keluarga perempuan akan bertanya pekerjaan lelaki..yang dipandang doktor..peguam..ade harta rumah,kereta..atau pun anak orang kaya berharta..sekurang2nya belajar tinggi masuk u.

zaman sekarang situasi 1.. la ni terbalik sikitlah anak2 lelakinye tak belajar tinggi..spm pun jadilah..kerja pun baru nak cari dekat2 nak kawin ni..janji bini ade degree,master,phd..ade kereta leh dilenjan dulu walaupun belum kawin buat macam harta sendiri bawak kehulu kehilir.rumah tak kisahlah nanti bini bleh buat loan potong gaji bulan2..

situasi 2 menantu perempuan i ade master u..tengah sibuk2 nak sambung degree..ataupun menantu i anak doktor pakar jantung..mak dia pulak pensyarah fakulti perubatan..senang la anak lelaki i rumah, kereta semua dah ade..turutkan jela kate bini dia..kelas kau jah..abes mana anak kau tak pernah nampak batang hidung pun..balik rumah mak mentua dia lah..rumah aku ni apelah sangat tak selesa pulak bini dia nak duduk tidur nanti..

zaman dulu mak bapak duk kenenkan anak dengan anak orang kaya, doktor dan sebagainya..dahlah doktor tengah nak sambung jadi doktor pakar pulak tu..siap cakap lagi tak lama lagi saya akan transfer kat sini..makcik pakcik kalo masuk hospital ni..carilah saya..abestu kalo makcik ni sakit lutut..dan kau tu pakar sakit puan ape ke henye gi jumpa kau..yang herannye nape ye tak kawin2 ni takkan la xde doktor2 pompuan ke staff nurse yang sangkut..si anak dara makcik ni pulak dah ade boifren anak orang susah..melalak meraunglah anak dara xmo kawin..

zaman sekarang..anak dara yang bijak..pandai duk fikir mase depan..pantang dengar mak bapak or makcik pakcik nak kenenkan dgn doktor, peguam,bissnessman..dia yg lebih sendiri2 mengenenkan diri..mak pun ape lagi memang terlebih gembiralah..kalau menantu doktor senang sakit demam katenye..nak cerita kat orang pun sedap sikit bunyinya..kan senang nak sebut..menantu aku doktor..sekurang2nya dapat berbesankan doktor, datuk, datin pun kelas jugak..

itulah hakikat kehidupan sekarang..apa drama ke filem yang kita duk tonton kat tv tu sebenarnye memang macam real life..nasib2 lah kalau dapat tengok dgn mata kepala sendiri..

Labels: ,

Wednesday, December 21, 2011

adam


anak buah yang sorang ni sangat susah nak jmpa dia..atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan..seingat saya sepanjang umur dia 2 tahun++ ni baru 3 kali jumpa dia...1st time masa umur dia 3 bulan buat akikah dia di kampung..2nd time masa wedding abang di mersing..3rd time ni kami kidnap dia bawak tido di rumah kakak satu malam..disebabkan jarang berjumpa dia tak kenal kami..kami mak2 sedare ni semua dipanggil kakak..nak mesra macam anak2 buah yang lain kurang la sikit..nak peluk apetah lagi..kasihan sangat dekat anak buah saya yang sorang ni..harap2 bila dia besar nanti dia tahu yang kami mak2 sedare n pak2 sedare sayangkan dia.. 

Labels:

Tuesday, December 20, 2011

i dont understand why


1. i dont understand why people want us to be a good listener to what they say, but when its come to our turn to say something, they dont event want to listen.
2. i dont understand why people when they're angry with someone else, they show their sulking face to other people close to them that dont know nothing about what he/she's mad off. and the other people will try to be good to her/him.

3. i dont understand why people like to mix up between "now i'm your friend" and "now i'm your boss".
4. i dont understand why people need to be positive thinker all the time..its normal to be the real you and please, please dont force other people to be as positive as you.
5. i dont understand why others cant understand that some people have a hard life, and the people that have a hard life need to pretend that "yeah my life is just fine, good,so good".
6. i dont understand why sometime people can just interrupt us and dont understand that sometime we need privacy.

7. i dont understand when people ask for help, and we agree to help, they give orders like the task is purposely our task, we are the person in charge.
8. i dont understand why people must disagree with other people and think that their idea is the correct one..but actually both are the same, just the way he/she put it in a sentence.if we gave suggestion, they dont listen, at the end they find us and say "hey u, solve the problem".
9. i dont understand why people must always not satisfied with what other people have done..they will try to find mistakes, even very tiny mistakes.
10. i dont understand why its hard to say please, can i, can u, thank you. some people ask for help, its an objective question, with multiply answers, but the answers will be A. yes B. ok C. sure D. of course

Labels:

Wednesday, December 14, 2011

NEB

Kemain happy before pergi neb, nak jejalan kunun

1st 5 minutes steady lagi
Susah juga nak handle sebab 1sttime pegi neb berdua je
Lepas 5 minit meraung n meronta satu klinik dengar..sampai doc kate bleh masuk "Voice"
On d way back, dah mengantuk sgt, maybe breathing flow dah smooth
Angkat masuk umah pun xsedar

Labels: ,

Wednesday, December 7, 2011

saya suka menabung








Saya menabung sejak dari dalam perut mama lagi..sounds weird hihi..sebenarnye nak kate yang mama start menabung guna tabung hippo ni untuk saya sejak saya dalam pewut lagi..baaaru betul..







Mase umur belum cukup setahun..agak2 dah pandai pegang syiling, mama start ajar saya menabung seniri..asal ade coins je..xkire kat opis or dalam kete mama akan bawak blk utk train saya..kekadang tu g kedai mama saje kate xde coins bayar dgn duit kertas..hihihii..of course la with supervision kalau tidak saya takut saya telan coins tu..







Sampai pejam2 mata la duk menabung..tengok tu hippo pun happy :)
Pas abes menabung saya kish hippo ni..cayammm dia :p

Monday, December 5, 2011

spring cleaning

eh sesuai ke tajuk tu..sbnrnye gamba ni diambil mase mengemas purse..purse slalu gemok je..kate org purse kempis bile ujung bulan..masalahnye hujung bulan pun gemoks jugak sb penuss ngan kad2...termasukla bank card, member cards, medical cards, n yg plg xbesh skali credit card la..hihuhu xsuke..

Labels:

Thursday, December 1, 2011

matrix reloaded

gelapnye macamana nak aim bola masuk gol neh??

hihihi´╗┐