Friday, December 24, 2010

JALAN JALAN CARI PASAL

oo tidak..sebenarnye tghr td sy g jln2 mencari nursery..sorang2 je sb sy nk kan pendapat sy seniri ttg nursery2 tu..kawasannye berhampiran jugakla dgn opis sy..ade 5 tmpt sy pegi:

1. br nk masuk rase mcm xbkenan dh..sb bile dia selak lgsir tgk anak2 sume tdo tgh rumah xkire kecik or besar..tp plg bsr pun 2-3 thn kot..ade dlm 5-7 org anak2 yg sy perasan..tp tdo atas toto la..yg penjage2 pun berlonggok d situ..pastu ade baby yg terjage n nangis..terase bsalah sikit sb kacau ank org tdo..wlaupun xsuke tanye jgkla if ade ksg utk anak sy 7 mnths plus..katenye xde..so sy trus tanye lokasi satu nursery ni..kwn2 opis ramai yg puji ok..adik tu pun tnjuk jln n gtau ade lg 2 nursery d dpn katenye..adik ni pun mudenye mcm form 3 je..bleh ke dia jage ank org..

2. sy pun g nursery yg mdpt pujian tu..wah btolla blom masuk lg dh nmpk..lapang je...bersih..kemas..teratur..sunyi je..penjage2 (4 org) bcakap bisik2 aje..sume baby n anak2 yg dh besar tgh tdo...b4 masuk tgk dia ade extend grill yg sentiasa terkunci (ciri keselamatan pass). babies to 1 year dia asingkan dlm 1 blk..siap ade bilik air..sng nk mndikn kot x campur2..ade 2 baby dlm buayan..n dua lg tgh tdo atas tilam.. besar sikit dr rania (1 year kot)..slh sorg tu ank opismate sy..sy pun trus tanye kekosongan..dia kate boleh sorang lg baby..sb 2 org tu dh setahun..sy interview la bla bla..nk kasi susu bdn sume..OT..if lmbt cane..dia pun kasi sy info sheet n form..suh sy smpn dl wlaupun blom kompem..sbnrnye dh ade 2 org yg kasi testi bagus ttg nursery ni..sy pun tem bujang2 dl penah dtg teman kwn sy tu tgk baby dia..diorg kate penjage2 situ akan buat macam yg kite nk..pastu bleh dtg spotcheck..xpuas hati leh gtau..pastu kalau pape jd dia akan segera call (cthnye kalo anak dmm or tjatuh)..lame jgk sy d situ..

3. taapi still xpuas hati..mcm shopping jgk pegi 2,3 kedai then blk semula kt kedai yg dh tgk td..sy pergi 3rd nursery..wow 2 bijik umah tu..katenye dh penuh utk baby..tp sy intebiu jgk..katenye 1 rumah utk baby-3 years..umah yg depan tu utk 3 years above n bdk skolah..then dia tunjuk dpn tu ade lg nursery lain..

4. yg ni bagus jugak..suuunyi je..adik tu pun bisik2 je..ade tulis 12-2p.m anak2 tidur..dlarang buat bising..dh penuh jugak..baby dh ade 2..ade sorang dh book utk jan 2011..rupenye kwn opis sy jugak..hrtu xde kekosongan baby..so ni br dia nk hntr..dia pun citer yg ni ok...anknye yg no 2 mmg duk situ dh..bln dpn masukkn baby.anak yg no 3..

5. pegi 1 tadika ni sb adik tu kate dia nursery jgk..jmpe owner..rupenye same ngn yg no 1 td..owner tu tanye umur rania..owh dia kate kalo 7 bln bolehla nk hntr igtkn baby..tp sy kate xpelah sy g tgk dl..

kenape sy membrowse nursery..

rase xbest nursery yg rania duk skang..antaranye anak sy asik nangis sampai suare serak..igtkn memule tu je..tp smpai laa ni..dh masuk 4 mggu still da same..kite bleh tau if anak slalu nangis siang, mlm dia akn tdoooo je n mimpi2 nangis..1st week tu lglah,dia jd clingi je..takut sgt org tinggalkn dia..cian anak mama..pastu lg satu sy xberkenan..ternampak akk tu mbeli sayur dr lori yg jual rumah ke rumah, then ank dia yg juga duk situ beli jajan n mkn d nursery..adela satu hr tu dia terckp dkt sy yg ank sy nk mkn jajan, jd dia kasi rase..hush mau saje mengamuks tp sy cakap elok2 je..bagi ank sy minum susu n makan bubur yg sy bekalkan sahaja.lg satu mase register ade 2 org penjage..lately ni sy tgk akk tu sorang je..ade satu ptg tu ank sy dltk dlm carseat rocker n d seatbeltkan n menangis..akk tu duk urus anak2 lain..sy cube faham sb dia bukan jage anak sy sorang..pernah juga sy dtg tgk anak tgh merayap atas mat yg tulis ABC tu..mase register hrtu tanye dia kate de bentang toto..kene lak baru ni hubby terjah ambik anak awl, anak tgh merayap atas simen..dia dgn selambernye sound..sy pernah juga terlihat budak besar dlm drjh 5 tergolek je atas lntai..tp fikir xkan baby dia ltk tergolek cmtu..

silap saya n hubby..x survey few place dl sb short notice sgt nk kene hntr nursery..hubby duk dgr testi jiran2 yg mngatakan ok..maybe sbb ank derang dh besa2..

cons dia if sy tukar nursery:

anak sy kene amik mase utk sesuaikn dr lg sekali..skang dia dh knl pnjage n anak2 d situ..setiap hari sy yg akan ambil dia sb jauh dr opis hubby..means tiap hr dia akan blk lmbt..if nursery yg kt umh tu hubby akan ambil dlm kul 5.30 if dia syif pg..bab menghantar xkisahla sbb mmg hari2 pun sy yg hntr..masalah juga sb takes times to travel dr situ ke rumah..dlm half an hour la..so rania ni skang susah sikit nk duk diam dlm carseat especially if carseat duk blakang or if hari dh gelap..biasenye dia nangis..hrap2 anak mama bleh adapt ngn tmpt baru n journey blk ke rumah ye..anak mama dh makin besar kan..

Labels: ,

5 Comments:

At December 24, 2010 at 11:45 PM , Blogger mamamuaz said...

eh..rania dh dok nursery ke tim? dulu dok umh aunty kan?

 
At December 26, 2010 at 6:27 AM , Blogger fatimatuzzahra said...

haah la ann..dl aunty jaga..then aunty xlarat dh sb dia jaga mak dia yg makin uzur..

 
At December 26, 2010 at 5:39 PM , Blogger sWeEt 'N LoVeLy said...

cian rania...xpe la...maybe kat nursery baru rania lebih happy kan...

 
At December 26, 2010 at 6:52 PM , Blogger aibaks said...

hi rania.. da besar ye?

 
At December 27, 2010 at 8:06 AM , Blogger fatimatuzzahra said...

insyaAllah maklong,hi paklong :)

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home